אירוע ל"ג בעומר במירון, הוא יום ההילולא של התנא האלקי רבי שמעון בר יוחאי זיע”א, היום שתופס את כולנו ואת כל שדרות הציבור בארץ ישראל ובעולם, כיום המסוגל לכל הישועות.
ההילולא הינה האירוע ההמוני הגדול ביותר בישראל סביב קבר הרשב"י בהר מירון שבגליל העליון ומגיעים אליה משתתפים מכל רחבי הארץ והעולם.
ל"ג בעומר חל לפי התאריך העברי ביום י"ח אייר, יום ה-33 (ל"ג) לספירת העומר ומכאן שמו. עדויות למעמד ההילולא בקבר הרשב"י במירון נמצאות בכתובים מזה למעלה מ-700 שנה ומי שהרחיב על כך במיוחד היה האר"י הקדוש ותלמידיו מצפת שגילו כי ניתן להיפקד בישועות ביום זה למעלה מדרך הטבע.
הדלקת המדורות לעילוי נשמתו של הרשב"י בל"ג בעומר, מקורה מדברי חז"ל כי ביום פטירתו של הרשב"י בערה שלהבת אש סביב ביתו בעקבות גילוי ספר הזוהר וסודות התורה העליונים.
במהלך היום מתקיימים אירוע הדלקה המוניים בכל תפוצות ישראל לכבוד הילולת הרשב”י. האירוע המרכזי מתקיים במירון בחצר מערת הרשב"י, בליווי תזמורת וריקודי שמחה המוניים אשר מתחילים עם שקיעת החמה של ל"ג בעומר וממשיכים 24 שעות כמעט ברצף, עד למוצאי היום למחרת, כפי שזכור לכולנו היטב מהביקור במקום ומהתמונות המיוחדות.
בעשרות השנים האחרונות, הפכה ההילולא בל"ג בעומר לאירוע מרכזי המאחד את כולנו עם כל גווני הקשת היהודית בארץ ובחו"ל, כאשר בשיאו מגיעים למירון קרוב למליון משתתפים.
לאורך כל מסלולי העלייה לקבר הרשב"י במירון, ניתן למצוא נקודות התרעננות של 'הכנסת אורחים רשב"י' המחלקות שתיה ודברי אוכל חינם. כידוע, התרומה ל’הכנסת אורחים’ לזכות הרשב”י ביום ההילולא, מסוגלת לישועה למעלה מדרך הטבע.
לצד השמחה והריקודים הסוערים בחצר המערה, רבים מאיתנו בוחרים להיכנס דווקא לפנים המערה כדי להתפלל בסמוך לציון, או להשתתף בלימוד בספר הזוהר, במהלך כל היום, לישועה בכל העניינים, וכמאמר חז"ל, כדאי רבי שמעון לסמוך עליו בשעת הדחק.
בערב ל"ג בעומר מתקיימת תהלוכה רגלית מסורתית, מצפת למירון, בליווי תזמורת מנגנת לכל אורך הדרך, בהם משתתפים רבים מתושבי צפת במסלול הליכה המסתיים במירון, שם הם מצטרפים לריקודי השמחה המסורתיים בחצר המערה.
ביום ל"ג בעומר, היום הקדוש והנשגב בו הצדיק מחלק מתנות, רבני ישיבת המקובלים ב'פתח המערה', מתפללים ולומדים ברציפות בכל שעות ההילולא ועורכים תיקונים מיוחדים, לזכותינו ולהצלחת כל עם ישראל.
חורבת בית הכנסת העתיק במירון ממוקם בפסגת הר מירון, במרחק לא רב מקבר הרשב"י. מקובל כי הוקם על ידי הרשב"י או לפני כן בתקופת בית
קבר רבי יוחנן הסנדלר, ממוקם במירון, בסמוך לקבר הרשב"י. הוא היה מתלמידי רבי עקיבא, מתייחס לדוד המלך וכינויו נובע מפני מקצועו כסנדלר או יהלומן, או
מערת הלל ושמאי, היא מערת קבורה בסמוך לקבר הרשב"י בהר מירון ומיוחסת להלל הזקן ושמאי הזקן. לפי המסורת, ישנה במערה נביעת מים מעומק המערה, המסוגלים
קבר רבי יוסי בן קיסמא, ממוקם בהרי מירון, במרחק לא רב מקבר הרשב"י, על דרך בורמא א'. מקום קבורתו זוהה על ידי תלמיד הרמב"ן בספר